voertuig

Beeldkwaliteit

Om te beginnen is de beeldkwaliteit belangrijk. De beste dashcams produceren stabiele en scherpe beelden waarop nummerplaten duidelijk zichtbaar zijn. Dit is om logische redenen essentieel als u een klacht wilt indienen. Ook verzekeraars hechten veel waarde aan goed beeldmateriaal waarop men duidelijk kan zien wat er gebeurd is.

Gps- en snelheidsgegevens

Misschien iets minder voor de hand liggend maar politie en verzekeraars zullen gps-gegevens altijd waarderen. Doordat met exact kan zien waar bepaalde beelden zijn opgenomen kan men nauwkeurig nakijken wiens verhaal klopt. Met behulp van gps gegevens is het ook mogelijk om de snelheid van de auto in het videobestand op te nemen. Zeer nuttig bij een auto-ongeluk.

Parkeermodus

Met deze functie blijft je camera continue filmen terwijl de auto geparkeerd staat, maar zonder iets op te slaan. Zonder iets op te slaan? Ja, tenzij er schokken gedetecteerd worden door de camera (door een ingebouwde G-sensor). Schokken die meestal wijzen op beschadiging van uw wagen of erger, inbraak. Zodra er iets wordt opgemerkt slaat de camera het korte filmpje in het tijdelijke geheugen (RAM) definitief op. Ook begint de camera vanaf dat moment verder op te nemen en op te slaan.

beste daschams

Aantal camera’s

Dit is een vrij eenvoudige functie maar toch belangrijk om rekening mee te houden. De beste dashcams bestaan namelijk niet slechts uit één maar uit twee camera’s. De tweede camera wordt dan achterop de wagen bevestigd. In geval van een kop-staart botsing is kan dit beeldmateriaal uitslag geven over wie waaraan schuldig is.

Stroomtoevoer

Een laatste en belangrijk punt: hoe wordt wil je je camera van energie voorzien? Hierin is niet echt een advies mogelijk maar moet je vooral nadenken over je eigen bedoelingen. Er zijn grofweg drie manieren. De standaard en meest eenvoudige manier is via de sigarenaansteker. Als je alleen van plan bent om je  

camera tijdens het rijden te gebruiken, volstaat dit. Wil je ook gebruikmaken van de parkeermodus dan zul je een dashcam met accu moeten kopen. Of je laat een garagist de camera verbinden met de auto-accu.