Het is altijd verdrietig wanneer er een dierbare komt te overlijden. Naast dat er veel emoties komen kijken bij het verlies, zijn er veel praktische zaken die geregeld moeten worden. Gelukkig zijn er veel instanties die je hierbij kunnen helpen. Hieronder worden de belangrijkste zaken op een rij gezet.

Aangifte van overlijden

Als eerste moet er door een arts vastgesteld worden dat de betreffende persoon daadwerkelijk is overleden. Als het thuis gebeurd is, is de huisarts hier bevoegd voor. Als de persoon in het ziekenhuis is overleden, kan het door een arts uit het ziekenhuis gedaan worden. Als deze verklaring binnen is, dient er aangifte bij de gemeente gedaan te worden. De gemeente geeft het vervolgens door aan instanties als het UWV en de Belastingdienst.

Uitvaart regelen

Elke overledene verdient een waardig afscheid. De ene wil dit groots doen, de ander houdt de uitvaart het liefst zo klein mogelijk. Iedereen is hierin vrij om te kiezen wat je wil. Schakel een begrafenisondernemer in. Hij kan helpen met alle praktische zaken rondom de uitvaart en zorgt ervoor dat er niks vergeten wordt. Als nabestaande denk je na over de muziek, eventuele toespraken die er gehouden worden en ben je verantwoordelijk voor de vormgeving van de uitvaart. Wil je wel of geen bloemen? Blijft de kist open of gaat hij dicht? Wordt het een besloten crematie of is iedereen welkom? Dit zijn allemaal vragen waar je rekening mee dient te houden.

Rouwen

Vaak hoor je van de nabestaanden dat ze de eerste dagen na overlijden flink geleefd worden door alles wat er gebeurt. Omdat er zoveel is wat geregeld moet worden, is er nog geen tijd om stil te staan bij het verdriet. Vaak komt de klap pas na de uitvaart, omdat deze periode dan daadwerkelijk afgesloten wordt. Op dat moment begint het rouwen, wat voor iedereen verschillend is. Neem hier de tijd voor. Ga nog niet aan het werk als dat nog niet gaat. Praat veel met familie en vrienden, dat kan allemaal helpen om het verlies een plek te geven. Mocht je er alleen niet uitkomen, zijn er ook verschillende professionals die je hierbij kunnen helpen. Realiseer je dat je niet alleen staat in dit gevoel en dat er geen tijdslimiet is wanneer je een verlies verwerkt moet hebben.

Op zoek naar een uitvaartcentrum in Utrecht? Kijk dan op deze website.