Heb je een technische opleiding achter de rug en ben je op zoek naar een baan? Weet je niet waar je moet beginnen met het vinden van een baan in de techniek? Geen probleem, op het internet zijn er een aantal monteur vacatures waarop je kunt reageren. Belangrijk is wel dat je voor jezelf moet nagaan welke baan je precies ambieert. In deze blog wordt de focus vooral gelegd op het vinden van een technische baan die echt bij je past. 

Ga voor jezelf na welke talenten je bezit 

Bij het zoeken naar een baan in de techniek is het allereerst van belang om voor jezelf na te gaan welke talenten je bezit en wat je qua baan kunt doen op basis van je vooropleiding. Ga hierbij vooral na wat je hard en soft skills zijn. Sommige personen zijn juist goed in het repareren van voertuigen en weer anderen in het maken van 3D- tekeningen. Ben je communicatief minder vaardig, dan weet je ook dat je geen baan moet zoeken als bijvoorbeeld sales engineer. 

Wat maakt je gelukkig? 

Bij het zoeken naar een technische baan is het van belang om ook na te gaan wat je gelukkig zou maken. Je kunt een baan vinden, maar je bent er niet gelukkig mee. Dan is de kans groot dat je binnen de kortste keren weer zonder baan komt te zitten. Als je niet precies weet welke functies het best bij je passen, is het verstandig om online vacatures op te zoeken en op die manier wat inspiratie op te doen. 

Bij het bekijken van vacatures is het verstandig dat je niet alleen de functietitel doorneemt, maar ook voor jezelf nagaat wat het takenpakket is dat erbij hoort. De meeste technische functies krijgen een standaard benaming, bijvoorbeeld electrical engineer, maar wanneer je het takenpakket doorneemt, dan zie je bijvoorbeeld dat het alleen betrekking heeft op monteren, installeren of tekenen. Naast het takenpakket spelen de secundaire voorwaarden die geboden worden als werkgever ook een belangrijke rol. 

Wat betreft secundaire voorwaarden kun je vooral denken aan de reisafstand, het salaris, pensioenregelingen, verzekeringen en ontplooiingskansen. Daarnaast dien je ook rekening te houden met je eigen normen en waarden. Je dient daarbij ook na te gaan of het bedrijf waar je voor wilt werken doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, als er sprake is van duurzaamheid en of er teambuilding activiteiten worden georganiseerd. Sommige bedrijven organiseren een vrijdagmiddagborrel voor medewerkers. 

Je kunt nog vele kanten op 

Meestal kiezen mensen die een technische studie hebben gedaan een baan in die branche. Het vinden van een passende baan is echter niet altijd even gemakkelijk. Met een technische achtergrond kun je namelijk vele kanten op. Zo kun je bijvoorbeeld een baan vinden in de machinebouw, apparatenbouw of elektrotechniek. Soms zul je nog een extra cursus moeten volgen om te voldoen aan de eisen van je droomfunctie. Het hangt uiteindelijk helemaal van jou af welke richting je op gaat. Het is belangrijk dat je je prettig bij je uiteindelijke keuze moet voelen.